U srpnju usporio godišnji rast kredita poduzećima

Bez autora
Sep 26 2024

Prema posljednjim podacima HNB-a, krediti nefinancijskim poduzećima iznosili su na kraju srpnja 2024. 15 mlrd. eura.

Na osnovi stanja, u odnosu na srpanj 2023. godine, zabilježeno je usporavanje sa 4,6% u lipnju na 4,2% u srpnju 2024. Usporavanje godišnje stope rasta kredita poduzećima u srpnju, prema navodima iz HNB-a, podjednako odražava pad tekuće kreditne aktivnosti i učinak baznog razdoblja. Naime, kreditiranje nefinancijskih poduzeća bilo je donekle prigušeno od druge polovine 2023. pa sve do početka 2024., što je prema HNB-u bilo odraz skromnijeg kreditiranja poduzeća iz energetskog sektora.

U veljači 2024. godišnja stopa rasta bila najskromnija u dvije godine. Postupno jačanje potražnje za promatranim kreditima rezultat je i stanovitog gospodarskog rasta koji je dobrim dijelom generiran osobnom potrošnjom. Kod kreditiranja investicija potražnju vjerojatno potiče i optimizam zasnovan na rastu cijena outputa (potrošačke cijene). Usporavanje rasta na godišnjoj razini u srpnju posljedica je i blagog mjesečnog pada kredita nefinancijskim društvima (-0,2%). Prema navodima iz središnje banke pad kredita poduzećima u srpnju bio je rasprostranjen među različitim poslovnim subjektima, uglavnom velikim poduzećima kao i djelatnostima od kojih se ističe trgovina.

U strukturi kredita plasiranih poduzećima, krediti za obrtna sredstva iznosili su na kraju srpnja 4,8 mlrd. eura te su tako činili 32% ukupnih kredita poduzećima. U srpnju je rast promatranih kredita na godišnjoj razini usporio sa 7,4% na 6,5%. Na mjesečnoj razini krediti za obrtna sredstva su gotovo ostali nepromijenjeni odnosno bili su niži za 0,1%.

Krediti za investicije s ukupnim iznosom od 6,2 mlrd. eura činili su 41,6% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim društvima. Na godišnjoj razini, krediti za investicije porasli su za 9,4% ili 533,9 mil. eura, dok su na mjesečnoj razini porasli za 0,4% ili 22 mil. eura. Ostali krediti zabilježili su sedmi zaredom pad na godišnjoj razini, odnosno u odnosu na isto razdoblje prethodne godine skromniji su za 5,3%, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 1,3%. Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite.

Promatrano prema udjelima u ukupnim kreditima plasiranim nefinancijskim poduzećima, velika poduzeća sudjeluju s 40%, a slijede mala poduzeća (21%), srednja poduzeća (20%) i naposlijetku mikro poduzeća (17%). Ostatak čine nerazvrstani krediti. Najveći doprinos usporavanju godišnjeg rasta kredita nefinancijskih poduzeća u srpnju došao je od izraženog usporavanja stope rasta kredita velikim poduzećima, i kod kredita za obrtna sredstva (+7,1%) kao i kod investicijskih kredita (+4,9%). Promatrano prema izvornom dospijeću kredita, najveći udio čine krediti s dospijećem višim od pet godina, odnosno sudjeluju s 60% u ukupnim kreditima.

Prema podacima HNB-a, troškovi financiranja poduzeća kod kreditnih institucija vidljivo su se smanjili i u srpnju te pali na najnižu razinu u proteklih godinu dana. Prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila je u srpnju 4,9% ili 24 bazna boda manje u odnosu na lipanj. Promatrano po veličini poduzeća, po nižim kamatnim stopama zaduživala su se sva poduzeća osim onih koja se svrstavaju u mala poduzeća, a prema namjeni ističu se niže kamatne stope na kredite za obrtna sredstva i faktoring. Kamatna stopa na kredite poduzećima u srpnju je bila niža za 56bb od svoje najviše razine koju je dosegnula u prosincu 2023.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik